Stages

KLAPSTUK - Fonteynenburg - Nanny & Richard (33 of 39) - webJe kunt bij ons stage lopen voor sociaal-agogische en verzorgende opleidingen op mbo- en hbo-niveau via de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg). Elk team heeft in ieder geval plaats voor één stagiair. Je kunt bij ons veel leren, en wij leren op onze beurt graag van jou!

Stage bij Fonteynenburg… Iets voor jou?

Fonteynenburg ondersteunt en begeleidt volwassenen met een psychische aandoening die problemen hebben bij het leiden van een gewoon leven.

Bijvoorbeeld Tom die last heeft van een depressie waardoor hij niet meer goed voor zichzelf zorgt. Hij voelt weinig reden om zijn bed uit te komen en leeft liever ’s nachts. Want dan is het lekker rustig en wordt er weinig van hem verwacht. Daardoor heeft hij geen werk of vrienden meer.

Of Yasmina die stemmen hoort die haar opdrachten geven. Ze heeft moeite om het verschil te maken tussen de realiteit en die stemmen. Boodschappen doen is een enorme opgave. Onderweg naar de winkel hoort ze nare opdrachten waardoor ze angstig wordt en in de war raakt.

Ook cliënten zoals Chantal met een licht verstandelijke beperking en een alcoholverslaving hebben soms hulp nodig. Het frustreert haar dat ze niet altijd goed mee kan komen met de mensen in haar omgeving. Vaak ontstaan er dan ook schulden. Ze krijgt hulp bij het aanpakken van die schulden.

De begeleiding van Fonteynenburg vindt in de thuissituatie of in beschermde woonvormen plaats. Het doel is dat iemand zich weer weet te redden in de samenleving en daar ook weer deel van uitmaakt. We kijken vooral naar de mogelijkheden die iemand wél heeft. We geloven in de eigen kracht van elk mens. Een zo gewoon mogelijk leven leiden, ook al verkeren mensen in een moeilijke fase van het leven.

Hoe kan een stagedag eruit zien?

Lees hieronder over zomaar een dag van Nanny Warnau (19), 3e-jaars stagiaire Medewerker Maatschappelijke Zorg, Specifieke Doelgroepen (niveau 4):

09.00 uur

Met het team bespreken we de activiteiten van vandaag.

10.00 uur

Cliënt Bob heeft een kennismakingsgesprek bij een dagbesteding en ik ga met hem mee. Puur voor ondersteuning want hij moet het zelf doen. We vinden het namelijk belangrijk dat hij weer een zo gewoon mogelijk leven kan leiden. We maken geen afspraken tegen zijn wil, maar proberen te motiveren en activeren. Door werk krijgt zijn leven meer structuur en benut hij zijn talenten! Het is leuk om te zien hoe zijn zelfvertrouwen daardoor groeit!

12.00 uur

Tijdens de lunch proberen we een gezellige sfeer te creëren. Elke cliënt heeft een ander ziektebeeld, karakter en gedrag. De groepsdynamiek die dan ontstaat, maakt het werken in de GGZ super leuk! Het is helemaal niet ‘eng’ zoals ik eerst dacht en heeft zelfs ook mijn eigen persoonlijkheid en kijk op dingen positief veranderd.

14.00 uur

Snel even boodschappen gedaan en opgeruimd. Niet echt leuk maar dat hoort er wel bij.

14.30 uur

Cliënt Sandra verstopt eten omdat zij bang is geen eten te krijgen. Ik controleer dagelijks haar kamer. Heel stressvol voor haar. Door rustig met haar te praten en te wijzen op gemaakte afspraken, probeer ik haar op haar gemak te stellen. Dat lukt eigenlijk altijd wel. Daarna praten we nog wat over koetjes en kalfjes.

16.00 uur

Tijd voor de rapportages. In de cliëntendossiers staan o.a. alle persoonlijke doelen van een cliënt. Maar ook de bijzonderheden van die dag. Zoals of hij in de war, agressief of juist heel erg vrolijk is. Alle teamleden zijn dan op de hoogte als zijn persoonlijk begeleider niet aanwezig is. Belangrijk dus!

Download hier de publicatie in Toekomstwijzer Zorg & Welzijn 2016-2017 (Fonteynenburg op pagina 13)

Interesse?

Neem voor een stage tijdig contact met ons op, want de ervaring leert dat onze stageplaatsen snel bezet zijn. Stuur je sollicitatie naar solliciteren@fonteynenburg.nl.