CDA-Zoetermeer in gesprek met cliënten en medewerkers van Fonteynenburg

De CDA-fractie van de Zoetermeerse gemeenteraad en wethouder Ingeborg ter Laak bezochten vandaag een aantal locaties van Fonteynenburg in Zoetermeer.

Naast algemene informatie over het GGZ-werkveld, zowel landelijk als in Zoetermeer, waren het vooral de gesprekken met cliënten die input geven voor het werk in de gemeenteraad. Waar lopen cliënten tegenaan, hoe verloopt hun pad naar herstel en welke stappen maken zij daarin? Herstelbegeleiders, een participatiecoördinator en een ervaringsdeskundige vertelden de fractieleden enthousiast over hun dagelijkse werk en begeleidden de gesprekken met cliënten.

Met een toelichting op het werk en de cliënten van het Fonteynenburg participatie- en educatiecentrum CJOE kwam een eind aan een inspirerend bezoek.

Burgemeester Krikke op de koffie bij Fonteynenburg

Burgemeester Krikke trekt regelmatig de Haagse wijken in om mensen te ontmoeten en speciale plekken te bezoeken. Op een stralende vrijdagochtend fietste zij met een aantal collega’s door Leidschenveen en Ypenburg. Zij maakte een uitgebreide koffiestop bij CJOE@IJsduikerstraat: het participatie en educatiecentrum van Fonteynenburg dat activiteiten aanbiedt voor alle wijkbewoners.
Op de eerste verdieping en aan de overkant van de locatie begeleidt Fonteynenburg cliënten met een psychische kwetsbaarheid op weg naar herstel en zelfstandig wonen.

Blij met CJOE

Er was veel belangstelling voor het bezoek. Variërend van ouderen uit de wijk en Fonteynenburgers, tot de sociaal huismeester, de ouderenconsulente en de wijkagenten. “We zijn blij dat CJOE de functie van het oude buurthuis in onze wijk heeft opgepakt” vertelt één van de oudere bewoonsters van de flats aan de Watervogelstraat. “We hebben ruim twee jaar zonder buurtcentrum gezeten en ik heb het écht gemist. Nu ontmoet ik mijn buurtgenoten weer en voor mij, als wat minder mobiele oudere is dat heel belangrijk.”

Trots op appartement

Eén van de Fonteynenburg cliënten leidde mevrouw Krikke vol trots rond in haar appartement op de eerste etage van CJOE. “Ik ben onder de indruk van de stappen die jij hier maakt in je herstel en hoe goed je het hier voor elkaar hebt”, aldus de burgemeester. Een mooie opsteker voor de cliënt!
Tot slot sprak de burgemeester met individuele buurtbewoners en Fonteynenburgers en vertrok het gezelschap met nieuwe kennis uit de praktijk en veel persoonlijke ervaringen van buurtbewoners en cliënten op weg naar de volgende stop in Ypenburg.

VVD-fractie Zoetermeer ‘over de vloer’ bij Fonteynenburg

Op vrijdag 31 augustus bezochten de VVD-portefeuillehouders zorg van de Zoetermeerse gemeenteraad Fonteynenburg in participatie- en educatiecentrum CJOE in ’t Seghe Waert. Een mooie ontmoeting tussen de werelden van het beleid en de praktijk!

Medewerkers van Fonteynenburg vertelden Vivianne van Yperen, Harm Meijer en Jeffrey van Gils over hun dagelijkse werk met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Een cliënt van Fonteynenburg liet haar appartement zien in de groep die beschermd woont in ’t Seghe Waert.

De middag werd afgesloten met een smakelijke high tea, bereid door de CJOE.

“Heel mooi om te zien en te horen hoe Fonteynenburg met maatwerk voor haar cliënten streeft naar zelf participeren in de maatschappij ”, aldus de fractieleden.

Fonteynenburg zoekt een stagiair Content Marketing!

Is content marketing helemaal jouw ding, maar heb je nog niet veel ervaring?
Overweeg dan een stage bij Fonteynenburg. Door de dynamiek en de veelzijdigheid van ons werk is bij ons geen dag hetzelfde. Bekijk hier de stagebeschrijving en reageer!

Wethouder Kavita Parbhudayal op bezoek bij nieuwste woonvorm Fonteynenburg en Staedion

Van links naar rechts: Willem Krzeszewski (bestuursvoorzitter Staedion), Kavita Parbhudayal (wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Den Haag) en Marja van Leeuwen (directeur- bestuurder Fonteynenburg)

Zelfstandig wonen mét een oogje in het zeil

Vandaag bezocht de kersverse Haagse wethouder Kavita Parbhudayal de nieuwste woonvorm van Fonteynenburg en Staedion: ‘Beschermd thuis’, aan de Curtisslaan in Ypenburg. Fonteynenburg biedt begeleiding aan cliënten met een psychische kwetsbaarheid. Cliënten wonen hier zelfstandig in een eigen appartement en krijgen begeleiding op maat, individueel en in groepsverband. Samen werken we aan herstel.

De nieuwe wethouder van Zorg, Jeugd en Volks­gezondheid maakt een tour langs een flink aantal organisaties in het werkveld om via gesprekken en indrukken zelf te ervaren wat er zoal speelt. Na een gesprek met bestuurder Marja van Leeuwen (Fonteynenburg) en bestuursvoorzitter Willem Krzeszewski (Staedion) volgde een kennismaking met cliënten, begeleiders, ervaringsdeskundigen en een rondleiding door het complex aan de Curtisslaan, waar cliënten ‘Beschermd thuis’ wonen. De wethouder was onder de indruk van de stappen die zij hier in korte tijd al maakten: “Deze woonvorm is voor het nieuwe college een heel goed voorbeeld hoe je de overgang van intensieve begeleiding naar zelfstandig wonen vorm kunt geven en het risico op terugval zo klein mogelijk kunt maken.”

Beschermd Thuis

Woningcorporatie Staedion en Fonteynenburg ontwikkelden samen deze nieuwe woonvorm. In de 26 appartementen wonen sinds juli 2017 cliënten van Fonteynenburg. Het gaat om mensen met een psychische kwetsbaarheid die goed in staat zijn zelfstandig te wonen. Ze bereiden zich voor op een volledige terugkeer in de maatschappij. Gewoon wonen, leven en werken.
De woningen zijn geschikt voor mensen die er klaar voor zijn binnen twee jaar zelfstandig te gaan wonen. Dus ook zelf koken, schoonmaken, boodschappen doen. Deze woonvorm dient als tussenstap in het herstelproces en zorgt voor een kleiner risico op terugval.

De appartementen bevinden zich in de Haagse wijk Ypenburg, naast de Beschermd wonen locatie Ypendael en het participatie- en educatiecentrum CJOE@Curtisslaan, beide van Fonteynenburg. Zo biedt Fonteynenburg herstelbegeleiding en dagbesteding dichtbij en op maat. Een nieuwe start met als doel om goed voorbereid, binnen afzienbare tijd weer op eigen benen te staan.