Cliënten vertellen

Sarah krijgt hulp thuis

“Ik woonde eerst op De Zegge. Ik ben daar veel zelfstandiger geworden. Ik heb geleerd om lekker te koken, zelf boodschappen te doen en naar de dokter te gaan. Na vier jaar was ik klaar om meer op mijzelf te gaan wonen. De start vond ik wel moeilijk, maar nu gaat het goed. Elke dag komt een begeleider langs. Mijn begeleiders stimuleren me ook om dingen te ontdekken. Dat gaat steeds beter. Ik kan nu zelfstandig wonen – met nog een beetje hulp.”

Nacho woont in De Beukenhof

“Toen ik na maanden zwerven bij De Beukenhof kwam, verwachtte ik daar niet veel van. Maar ze zijn hier top. Alles is goed geregeld, je wordt geholpen als je wilt en met respect behandeld. De begeleiders helpen mij bijvoorbeeld om steeds beter met mijn geld om te gaan. En ze gaan mee naar de dokter of andere moeilijke afspraken. Dat vind ik fijn, want dan blijf ik rustig en kom ik beter uit zo’n gesprek. Het is nu de bedoeling dat ik zelfstandig ga wonen met begeleiding. Terwijl we zoeken naar een woning, werken we eraan dat ik dadelijk ook echt klaar ben om die stap te zetten.”

Angelina woont in De Startbaan

“Vroeger woonde ik zelfstandig in Zoetermeer en werkte ik in een sociale werkplaats. Maar op een bepaald moment werd ik ziek in mijn hoofd. Ik werd een hele tijd in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. Daar kreeg ik hulp. Maar ook mijn zus heeft mij fantastisch geholpen. Ze zei na een tijdje: ‘Angelina, we zeggen je woning op en je gaat beschermd wonen.’ Dat voelde eerst heel spijtig, want ik verloor mijn zelfstandigheid. Maar nu ben ik er blij mee, want ik kreeg er nieuwe contacten en een stuk begeleiding voor terug.”