Wethouder Kavita Parbhudayal op bezoek bij nieuwste woonvorm Fonteynenburg en Staedion

Van links naar rechts: Willem Krzeszewski (bestuursvoorzitter Staedion), Kavita Parbhudayal (wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Den Haag) en Marja van Leeuwen (directeur- bestuurder Fonteynenburg)

Zelfstandig wonen mét een oogje in het zeil

Vandaag bezocht de kersverse Haagse wethouder Kavita Parbhudayal de nieuwste woonvorm van Fonteynenburg en Staedion: ‘Beschermd thuis’, aan de Curtisslaan in Ypenburg. Fonteynenburg biedt begeleiding aan cliënten met een psychische kwetsbaarheid. Cliënten wonen hier zelfstandig in een eigen appartement en krijgen begeleiding op maat, individueel en in groepsverband. Samen werken we aan herstel.

De nieuwe wethouder van Zorg, Jeugd en Volks­gezondheid maakt een tour langs een flink aantal organisaties in het werkveld om via gesprekken en indrukken zelf te ervaren wat er zoal speelt. Na een gesprek met bestuurder Marja van Leeuwen (Fonteynenburg) en bestuursvoorzitter Willem Krzeszewski (Staedion) volgde een kennismaking met cliënten, begeleiders, ervaringsdeskundigen en een rondleiding door het complex aan de Curtisslaan, waar cliënten ‘Beschermd thuis’ wonen. De wethouder was onder de indruk van de stappen die zij hier in korte tijd al maakten: “Deze woonvorm is voor het nieuwe college een heel goed voorbeeld hoe je de overgang van intensieve begeleiding naar zelfstandig wonen vorm kunt geven en het risico op terugval zo klein mogelijk kunt maken.”

Beschermd Thuis

Woningcorporatie Staedion en Fonteynenburg ontwikkelden samen deze nieuwe woonvorm. In de 26 appartementen wonen sinds juli 2017 cliënten van Fonteynenburg. Het gaat om mensen met een psychische kwetsbaarheid die goed in staat zijn zelfstandig te wonen. Ze bereiden zich voor op een volledige terugkeer in de maatschappij. Gewoon wonen, leven en werken.
De woningen zijn geschikt voor mensen die er klaar voor zijn binnen twee jaar zelfstandig te gaan wonen. Dus ook zelf koken, schoonmaken, boodschappen doen. Deze woonvorm dient als tussenstap in het herstelproces en zorgt voor een kleiner risico op terugval.

De appartementen bevinden zich in de Haagse wijk Ypenburg, naast de Beschermd wonen locatie Ypendael en het participatie- en educatiecentrum CJOE@Curtisslaan, beide van Fonteynenburg. Zo biedt Fonteynenburg herstelbegeleiding en dagbesteding dichtbij en op maat. Een nieuwe start met als doel om goed voorbereid, binnen afzienbare tijd weer op eigen benen te staan.