Inloop Siejoe officieel geopend

Fonteynenburg biedt, in samenwerking met Ipse de Bruggen, de mogelijkheid voor cliënten van verschillende zorgorganisaties en mensen uit de wijk om samen te komen op een mooie locatie in Seghwaert in Zoetermeer; steunpunt Siejoe. Fonteynenburg organiseert hier twee keer in de week een inloop waarbij men uitgenodigd wordt om binnen te wandelen voor een kopje koffie of thee. Ook kan men deelnemen aan diverse creatieve activiteiten. Wethouder van Zorg en Welzijn van de gemeente Zoetermeer, Isabelle Vugs, opende de inloop officieel op 26 november 2014.

Steunpunt Siejoe biedt de ruimte en faciliteiten voor een gezellig samenzijn, men kan spelletjes spelen, televisie kijken maar ook gebruik maken van de computer of Wii. Men kan zich daarnaast opgeven voor verschillende workshops die gehouden worden op Siejoe, zoals een Nederlandse Gebarentaalworkshop, workshop fotografie en computerles. De inloop op Siejoe is op 1 oktober 2014 van start gegaan. Om het ontstaan van deze inloop te vieren vond op woensdag 26 november 2014 de opening plaats.

Participatie

Op het programma stond een high tea en een bingo en een officiële openingshandeling door de wethouder van Zorg en Welzijn, Isabelle Vugs. De voorbereidingen voor de high tea werden getroffen in de keuken van de Spil, een activiteitencentrum in Zoetermeer. Twee cliënten met ervaring in de keuken en een aantal begeleiders zijn bezig geweest met het maken van heerlijke muffins, scones, cupcakes, taarten, quiches, bruchetta en dergelijke. Een andere cliënt heeft zich bezig gehouden met de voorbereiding van de bingo. Zij heeft allerlei producten verzameld via contacten en door het plaatsen van oproepjes op facebook en heeft hiervan mooie pakketten gemaakt. Van verpakte etenswaren, tot aan verwenpakketten met schoonheidsproducten, servies en snoep! Op de dag zelf hebben twee cliënten foto’s gemaakt met hun camera. Participatie ten top!

Er kwamen heel veel mensen naar de opening. Iedereen werd ontvangen met een glaasje (alcoholvrije) bubbels. De wethouder gaf het ‘startsein’ voor de high tea en is in gesprek gegaan met twee cliënten van Fonteynenburg. Ze hebben haar iets verteld over hun achtergrond en wat de verschillende activiteiten, waaronder de inloop op Siejoe, voor hen betekent. Een cliënt vertelde: ‘ik ben enorm ondernemend, maar heb ook dagen dat ik uit balans ben. Tijdens de inloop hoef ik niet alles te geven of volledig op mijn best te zijn. Op goede dagen help ik andere cliënten met het maken van hun creaties, bereid ik een leuke activiteit voor zoals bingo en zorgt ik voor warmte, gezelligheid en ontspanning in de groep. Op slechte dagen kan ik terugvallen op de begeleiders en cliënten die aanwezig zijn op Siejoe en kan ik mijn gedachten afleiden door bezig te zijn met de dagactiviteiten’. De opening werd afgesloten met bingo. Dankzij de enorme inspanningen van een cliënt die de bingo heeft georganiseerd werd ook dit een groot succes. Velen zijn verwend en hebben mooie cadeaus mee naar huis kunnen nemen.

Voor iedereen!

Iedereen is welkom bij de inloop in Siejoe. Bewoners uit de wijk/Zoetermeer zijn ook van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen, deel te nemen aan activiteiten of mee te helpen. Het adres is: Parkdreef 199, 2724 EP Zoetermeer (naast het basketbalveldje). De begeleiding is tevens vaardig in de Nederlandse gebarentaal en levert gespecialiseerde zorg aan doven en slechthorenden. Programma: elke woensdag en vrijdag om 10.00 uur inloop met koffie en thee, 11.00 uur voorbereiding voor de lunch, 12.00 uur gezamenlijke lunch (inloop is gratis, bijdrage voor de lunch is 1,50 per persoon), 13.30 uur activiteit.